اصولی‌ترین دستورالعمل نصب کنتور آب که باید بدانید!

دستورالعمل نصب کنتور آب
دسته‌بندی : مقالات
تاریخ انتشار :‌ 11 آذر , 1400
اشتراک‌گذاری :

همان طور که می‌دانید امروزه مشکل کمبود آب به مساله‌ای جدی در جهان تبدیل شده و همه مردم به میزان مساوی به آب آشامیدنی دسترسی ندارند. در کشور ما نیز بحران کمبود آب از جمله مسائل روزی است که باید به آن توجه کرد؛ یکی از بهترین راه‌های حفظ این سرمایه ملی، کنترل میزان مصرف آن به وسیله کنتورهاست. کنتور‌های آب دستگاه‌های دقیقی هستند که حجم واقعی برداشت آب را اندازه‌گیری کرده و میزان مصرف ماهانه هر واحد را به نمایش درمی‌آورند. این دستگاه‌ها معمولا توسط اداره آب‌و‌فاضلاب نصب می‌شوند؛ اما گاهی اوقات مجبور می‌شوید تا خودتان این کار را انجام دهید که در این صورت نیز بازرسان اداره آب برای بررسی صحت انجام کار به محل نصب کنتور مراجعه خواهندکرد. به همین علت تصمیم گرفتیم تا مقاله‌ای جامع و کامل در مورد دستورالعمل نصب کنتور آب ارائه دهیم تا در صورت نیاز به سادگی بتوانید کنتور را در محل مناسب نصب و را‌ه‌اندازی کنید.

کنتور آب چیست؟

قبل از بررسی دستورالعمل نصب کنتور آب بهتر است یک شناخت کلی از این دستگاه‌ها و مکانیزم کار آن‌ها داشته باشیم. کنتور‌های آب دستگاه‌هایی هستند که در هر ماه میزان آب ورودی به خانه شما را اندازه‌گیری کرده و بر اساس قرائت‎سنج موجود در کنتور به طور دقیق اعداد مصرفی را به شما نمایش می‌دهند. صورت حسابی که به صورت ماهانه برای شما فرستاده می‌شود نشان می‌دهد که شما در طول این مدت چه مقدار آب مصرف کرده‌اید. اگر از کنتور‌های خانگی استفاده می‌کنید باید بدانید که این کنتور‌ها در حالت کلی به سه قسمت تقسیم‌بندی می‌شوند.

  • کنتورهای الکترومغناطیسی
  •  کنتورهای مکانیکی
  • کنتورهای مافوق صوت یا اولتراسونیک.

کنتور‌های الکترومغناطیسی یکی از انواع کنتورهای خانگی هستند که از ولتاژهای الکتریکی برای تعیین میزان مصرف آب استفاده می‌کنند. پس از عبور آب از لوله، یک ولتاژ الکتریکی در این کنتورها ایجاد می‌شود که جهت محاسبه جریان آب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نوع قدیمی‌تر کنتورهای آب، کنتورهای مکانیکی هستند که عبور آب را به وسیله پروانه‌های خاصی اندازه‌گیری می‌کنند. این پروانه‌ها با عبور آب از داخل کنتور شروع به گردش کرده و میزان آب مصرفی و جریان آب را تعیین می‌کنند. هرچه قدر کنتور پر از آب باشد عدد دقیق‌تری به دست می‌آید و نسبت خطای کنتور کم‌تر است. در کنتورهای اولتراسونیک نیز سنسورهای الکترونیک، سرعت حرکت آب را تبدیل به جریان آب کرده و از این طریق میزان آب مصرفی را محاسبه می‌کنند.

بیشتر بخوانید: معرفی جامع انواع فلومتر اولتراسونیک

نحوه نصب کنتور آب

محل نصب کنتورهای آب کجاست؟

قبل از نصب کنتور باید بهترین محل برای نصب آن را پیدا کرده و شرایط را به خوبی بررسی کنید. کنتورهای آب هم می‌توانند در داخل ساختمان و هم بیرون  از آن جای‌گذاری شوند. اگر کنتور آبی در بیرون ساختمان واقع شده باشد می‌توانید آن را در زیر پیاده‌رو یا در حیاط منزل پیدا کنید؛ اما امروزه در بیشتر ساختمان‌هایی که ساخته می‌شوند کنتورهای آب را به صورت عمودی و در یک جعبه مستطیل شکل داخل دیواری در ساختمان قرار می‌دهند. قرار گرفتن عمودی کنتورهای آب باعث می‌شود تا مامور قرائت‌کننده کنتور، دسترسی آسان‌تری به آن داشته باشد. اگر خانه شما قدیمی است و کنتور آب شما در بیرون از ساختمان جایگذاری شده است باید به گونه‌ای از آن محافظت کنید تا نمایشگر کنتور به راحتی خوانده شود. به طور مثال می‌توانید آن را در جعبه‌ای بگذارید و سپس در حیاط و یا در زیر پیاده‌رو قرار دهید.

به علت اینکه کنتورهای دیجیتال به صورت دوره‌ای بررسی می‌شوند با توجه به محله و شهری که شما در آن زندگی می‌کنید، کنتور باید به گونه‌ای باشد تا شخص دیگری به جز کارمندان شرکت آب نتوانند آن را دستکاری کرده و یا به آن دسترسی داشته باشند. البته در ایران کنتورها به صورت پلمپ شده وارد بازار می‌شوند و کسی نمی‌تواند به آنها دست بزند.

روش نصب کنتور آب

مراحل و دستور العمل نصب کنتور آب

در قدم اول شما باید به اداره آب شهر خود مراجعه کرده و از بخش ساختمانی شرکت آب مدارک لازم جهت گرفتن مجوز نصب کنتور آب را جویا شوید. سپس اگر در اداره آب حسابی نداشته باشید باید یک حساب کاربری ایجاد کرده و اطلاعات و مدارک خود را طبق دستورالعمل‌ها تکمیل کنید.

در قدم بعدی باید لوله آب و شیر قطع آب محل مورد نظر برای نصب کنتور خود را پیدا کرده و لوله آب را برای مدتی باز نگه داید تا با خروج آب، تمامی ذرات اضافی موجود در لوله تمیز شود. پس از انجام این کار، شیر را به سمت عقربه‌های ساعت بچرخانید تا راه ورود آب به طور کامل بسته شود. توجه داشته باشید که در حین انجام این کار آب خانه و یا محل کار شما به طور کامل قطع خواهد شد.

در این مرحله از دستورالعمل نصب کنتور آب، نوبت به نصب کنتور روی لوله می‌رسد. در همه کنتور‌های آب پیکان‌هایی وجود دارد که جهت جریان آب را نشان می‌دهند. این پیکان‌ها در روی اتصالات لوله‌ها مستقر هستند. نوار تفلون را بر روی رزوه‌ها میل کانکتور لوله در سیستم آبرسانی بپیچید. برای محکم کردن مهره‌ای که در قسمت میل کانکتور لوله اتصال آب است و به کنتور آب وصل می‌شود از آچار‌های قابل تنظیمی که در کار‌های ساختمانی به کار می‌رود استفاده کنید. آچارهای قابل تنظیم را می‌توانید از ابزار فروش‌های شهر خود تهیه کنید؛ البته شما می‌توانید این کار را با دست نیز انجام دهید اما برای اطمینان از محکم بودن آن بهتر است از آچار استفاده کنید.

محل نصب کنتور آب

لازم به ذکر است که اگر کنتور شما از نوع سرعتی و اولتراسونیک است باید آن را به صورت افقی نصب کرده و طوری قرار دهید تا صفحه شمارنده رو به بالا قرار بگیرد. اگر این کنتورها از حالت افقی انحراف پیدا کنند باعث می‌شود تا دقت عمل کنتورها به طور محسوسی کاهش پیدا کند.

پس از انجام تمامی اقدامات ذکر شده شما می‌توانید شیر لوله آبرسانی را به آرامی باز کنید تا تخلیه هوا صورت بگیرد؛ اما باید توجه داشته باشد که این کار را به آرامی انجام دهید. پس از اتمام کار تخلیه هوا، شما می‌توانید با اداره آب و فاضلاب محل سکونت خود تماس کرده و نصب کنتور آب را به آنها اطلاع دهید. اداره آب و فاضلاب بازرسی را برای بررسی صحت نصب کنتور آب به محل مورد نظر می‌فرستد و شما موظف هستید تا به تمامی سوالات او در مورد دستورالعمل نصب کنتور آب و قطعات به کار رفته در آن پاسخ دهید. در انتها توصیه می‌کنیم ابتدا نوع کنتورتان را به خوبی بررسی کرده و سپس محل نصب آن را مشخص کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و جزئی‌تر درباره انواع کنتورهای آب و نحوه نصب و کار آن‌ها می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی موجود در وب‌سایت با تیم تخصصی مشاوره ما تماس حاصل نمایید.

دیدگاه‌ها