کنتور حجمی آب چیست و چه استفاده‌ای دارد؟

کنتور حجمی آب
دسته‌بندی : مقالات
تاریخ انتشار :‌ 22 مهر , 1400
اشتراک‌گذاری :

با توجه به شرایط بحرانی آب‌های زیرزمینی، اندازه‌گیری حجم برداشتی آب و همچنین کنترل آن به ویژه در این سال‌های خشکسالی کشور بسیار ضروری است. یکی از رایج‌ترین تجهیزاتی که برای این کار استفاده می‌شود، کنتور آب است. به همین دلیل است که وزارت نیرو از مالکانی که دارای پروانه نصب کنتور آب حجمی در چاه‌های کشاورزی هستند، هزینه‌ای دریافت کرده و اقدام به نصب کنتور می‌کند. می‌توان گفت این کار تنها را حفظ و نگهداری باارزش‌ترین عنصر حیاتی در کشور است.

کنتور حجمی آب چیست؟

کنتور حجمی آب وسیله‌ای است که بر روی لوله آب نصب شده و دارای محفظه‌هایی با حجم دقیق و معین است. مکانیسم این نوع از کنتورها باعث می‌شود تا آب وارد محفظه شده و دوباره خالی شود این عمل به صورت متوالی تکرار می‌شود. حجم کلی آب با مقدار حجم آب عبوری بر روی نمایش‌دهنده روی کنتور نشان داده می‌شود. در کشور ما این کنتورها با نام کنتور پیستونی نیز شناخته می‌شوند.

کنتور‌های حجمی با توجه به دقت آن‌ها در شمارش حجم آب به چند کلاس تقسیم‌بندی می‌شوند:

کنتور کلاسA: این کنتور‌ها دقت کمی در مقابل شمارش حجم آب ورودی دارند. دامنه کارکرد کنتورهای کلاس A، ۶۰ تا ۱۵۰ لیتر در ساعت است. یعنی در صورت عبور حداقل۶۰ و حداکثر  ۱۵۰  آب در یک ساعت، یک خطا در محاسبه حجم آب خواهند داشت.

کنتور کلاسB: این نوع کنتورها دقت متوسطی در محاسبه حجم آب دارند و دامنه کارکرد آنها ۳۰ تا ۱۲۰ لیتر در ساعت است.

کنتور کلاسC: بیشتر کنتور‌های خانگی از این نوع هستند چون دقت نسبتا خوبی در محاسبه آب مصرفی دارند. کارکرد این کنتورها ۱۵ تا ۵/۲۲لیتر در ساعت است.

کنتور کلاسD: این کنتورها دقت بسیار خوبی داشته و کارکرد آنها ۲۵/۱۱ تا ۲۵/۱۷ لیتر در ساعت است.

تفاوت کنتور‌های حجمی با دبی سنج‌های سیال در چیست؟

برای دانستن تفاوت میان کنتورهای حجمی آب و دبی سنج سیال باید در ابتدا تعاریف این عبارت‌ها را دانسته و سپس آنها را مقایسه کنیم. همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفتیم کنتور آب به وسیله اجزای داخلی با پر و خالی کردن آب در محفظه خود، میزان حجم آب عبوری را نشان می‌دهد. از طرف دیگر، در یک منبع آب به حجم آب عبوری از یک مقطع مشخص دبی آب گفته می‌شود.

بنابراین می‌توان گفت، کنتور‌های حجمی آب مقدار آب عبوری از کنتور را بدون در نظر گرفتن زمان اندازه‌گیری کرده و به نمایش می‌گذارند. اما دبی سنج سیال حجم عبوری آب را در واحد زمان محاسبه می‌کند.

با این تعاریف می‌توان گفت که دبی‌سنج سیال نیز قابل استفاده به عنوان کنتور حجمی آب است؛ زیرا بعد از محاسبه مقدار دبی آب در این وسیله میتوان حجم آب را هم به دست آورد.

بیشتر بخوانید: بررسی جامع انواع کنتور آب و نحوه کار آن‌ها

انواع کنتور حجمی آب

این کنتورها براساس مکانی که از آنها استفاده می‌شود به چند نوع عمده تقسیم بندی می‌شوند که در ادامه به معرفی دو نوع از مهم‌ترین و رایج‌ترین آن‌ها می‌پردازیم:

کنتور حجمی هوشمند الکترومغناطیسی

این کنتورها دارای ساختار اندازه‌گیری الکترومغناطیسی هستند و برای نظارت بر برداشت آب از منابع آب ساخته شده‌اند. ساخت این وسیله هوشمند مناسب با شرایط آب‌وهوایی و محیطی آن است. کنتور حجمی هوشمند، علاوه بر این که می‌تواند میزان دقیق آب‌های سطحی و زیرزمینی را اندازه‌گیری کند قادر است تمامی رخدادها در حین برداشت آب را در یک دوره مشخص شده نیز ثبت کرده و نشان دهد. این کنتور می‌تواند با استفاده از کنتورهای برق و ارتباط مستقیم با شبکه تلفن همراه و اینترنت، تمام اطلاعات خود را به کنترل کننده‌های از راه دور ارسال کرده و همچنین تنظیمات وارد شده را با سیستم خود مطابقت دهد.

کنتورهای حجمی هوشمند الکترومغناطیسی، همزمان قابلیت نصب شیر برقی برای قطع و وصل کردن آب عبوری از لوله‌های آب و تشخیص جهت آب را دارند؛ همچنین می‌توانند خالی بودن لوله‌های آب را نیز تشخیص دهند.

خرید کنتور حجمی آب

کنتورهای حجمی کشاورزی

همان‌گونه که از نام این کنتور پیداست برای مصارف کشاورزی استفاده می‌شود. بدنه این کنتور از جنس چدن داکتیل است و بدنه‌ی آن را با رنگ اپوکسی پوشش داده‌اند تا در محیط‌ها و شرایط مختلف آب‌وهوایی مقاومت لازم را داشته باشد. چرخ‌دنده‌های این کنتورها برای جریان‌های بی وقفه و از موادی ساخته شده‌اند تا در مدت زمان طولانی دچار سایش نشوند. پایداری ساختار آن و طول عمر زیاد عملکرد این نوع از کنتورها باعث محبوب شدن آن در بین کشاورزان شده است. کنتورهای حجمی کشاورزی برای نصب‌های افقی بسیار مناسب بوده و افت فشار کم‌تری دارند.

کنتور حجمی آب قیمت

نحوه خواندن کنتورهای آب

صفحه نمایش کنتورهای آب از چند قسمت تشکیل شده‌اند و هر کدام از آن‌ها نشانگر موضوعی جداگانه هستند که به بررسی هرکدام می‌پردازیم.

  • عقربه کنتور: زمانی که آب از محفظه کنتور عبور می‌کند، عقربه روی نمایشگر شروع به حرکت خواهد کرد. هر دور کامل این عقربه معادل با یک فوت یا ۷.۴۸ گالن است.
  • نشانگر جریان پایین: هر حرکت کوچک این نشانگر یعنی جریان آبی شما دچار نشتی شده است. این نشانگر در هر جریان کم به حرکت در می‌آید.
  • شمارنده کنتور آب: همانگونه که در صفحه نمایش ماشین، اعدادی تعداد کیلومترهایی که ماشین جابه‌جا شده را نشان می‌هد، شمارنده کنتور آب نیز تمامی آب مصرفی را ثبت می‌کند.
  • آب مصرفی در صفحه نمایش کنتور: روی صفحه نمایش کنتور شما اعدادی نشان داده می‌شود که این اعداد از راست به چپ، نشانگر ۱ فوت مکعب، ۱۰ فوت مکعب و ۱۰۰ فوت می‌باشند. این اعداد به هیچ عنوان قابل تغییر نیستند.

هنگام خرید کنتور حجمی آب چه مراحلی را باید پشت سر گذاشت؟

  • به یکی از نمایندگی‌های معتبر فروش کنتور در شهرتان مراجعه کنید.
  • برند موردنظرتان را انتخاب کنید.
  • فرم تقاضانامه را پر کنید.
  • توسط کاربر ستادی نوع کاربری کنتورتان و قطر آن را تعیین کنید.
  • پیش فاکتور تهیه شده توسط شرکت کنتور ساز به شما ابلاغ می‌شود.
  • کنتور را انتخاب کرده و برای اخذ قرارداد و پرداخت هزینه به نمایندگی موردنظرتان مراجعه کنید.
  • پس از نصب کنتور، صورت جلسه‌ای توسط ناظر برای پرونده حفاظتی ارائه می‌شود.

کلام آخر

در این مقاله به بررسی انواع کنتور حجمی آب و نحوه کار آن‌ها پرداختیم. از طرف دیگر تمام مراحل خرید امن یک کنتور را به همراه شما عزیزان بررسی کردیم. اما ناگفته نماند که در فرآیند خرید انواع کنتورهای آب، مهم‌ترین کاری که باید انجام دهید انتخاب برند مناسب و دریافت مشاوره تخصصی است. هیچ‌کس دوست ندارد پس از مدت کوتاهی با خرابی کنتور مواجه شود؛ بنابراین دریافت مشاوره قبل از خرید یکی از الزامی‌ترین اقدامات است. مجموعه تخصصی ایفاصنعت با سال‌های تجربه در زمینه تولید و فروش انواع کنتورهای آبی، آماده ارائه مشاوره رایگان و تمامی خدمات به شما عزیزان است. برای تماس با تیم مشاوره ما کافیست یکی از راه‌های ارتباطی موجود در وب‌سایت را انتخاب کنید.

دیدگاه‌ها