تهدید فرونشست زمین: زیرساخت‌های حیاتی کشور در معرض خطر جدی

دسته‌بندی :
تاریخ انتشار :‌ 19 دی , 1403
اشتراک‌گذاری :

🔹 هیولای فرونشست زمین در ایران
فرونشست زمین، ناشی از استفاده بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی و حفر چاه‌های مجاز و غیرمجاز، به یکی از جدی‌ترین بحران‌های زیست‌محیطی کشور تبدیل شده است. جان سفره‌های زیرزمینی گرفته شده و به جای آن خشکی و تخریب زیرساخت‌ها به ارمغان آورده است.

🔹 گزارش سازمان حفاظت محیط‌زیست
بر اساس گزارش رسمی این سازمان، در حال حاضر ۲۵۶ شهر از ۴۲۹ شهر ایران به‌طور مستقیم درگیر بحران فرونشست هستند. این پدیده تهدیدی جدی برای ۱۴ میلیون نفر از جمعیت کشور محسوب می‌شود.

🔹 شهرهای اصلی در معرض فرونشست شدید
هشت شهرستان شامل:

کرمان، رفسنجان و سیرجان (استان کرمان)،

مرودشت (استان فارس)،

نیشابور (استان خراسان رضوی)،

بوئین‌زهرا (استان قزوین)،

گنبدکاووس و آق‌قلا (استان گلستان)،
فرونشست‌هایی با وسعت بیش از ۱۰۰۰ کیلومترمربع را تجربه می‌کنند.

🔹 نقش فناوری‌های نوین در مدیریت بحران فرونشست
شرکت دانش‌بنیان ایفا صنعت غرب، پیشرو در حوزه فناوری‌های نوین مدیریت منابع آبی، با بهره‌گیری از هوش مصنوعی و تولید کنتورهای هوشمند، گام‌های مؤثری در کاهش برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی برداشته است. این شرکت همچنین با تأسیس اولین مرکز هیدرواینفورماتیک کشور، بر استفاده از روش‌های علمی و پیشرفته برای مدیریت بحران‌های زیست‌محیطی مانند فرونشست زمین تأکید دارد.

🔹 آسیب‌پذیری زیرساخت‌های حیاتی کشور

۸ فرودگاه کشور به‌طور مستقیم با خطر فرونشست روبرو هستند.

۵۴ ایستگاه راه‌آهن و ۲۵ ایستگاه مترو در مناطق درگیر این پدیده قرار دارند.

حدود ۵۶۰۰۰ کیلومتر از سطح کشور در معرض خطر فرونشست است.

خطوط مترو، بزرگراه‌ها، جاده‌های اصلی و کامیون‌رو و همچنین حدود ۱۵ درصد از خطوط ریلی کشور (معادل ۱۳۸۰ کیلومتر از مجموع ۹۵۰۰ کیلومتر خطوط ریلی) در نواحی با فرونشست شدید واقع شده‌اند.

🔹 همکاری ایفا صنعت غرب و دولت
یاشار ناظرعدل، مدیرعامل شرکت ایفا صنعت غرب، بر ضرورت همکاری دولت با بخش خصوصی تأکید کرده و خواستار حمایت بیشتر از تولید کنتورهای هوشمند برای کاهش بحران فرونشست شده است. وی معتقد است که بومی‌سازی فناوری‌های پیشرفته در مدیریت منابع آبی، کلید اصلی مقابله با این بحران ملی است.

تعداد بازدید: 15

دیدگاه‌ها